Aktualijos

Studijų programa Maisto produktų technologija skinasi kelią...

 

 

Prioritetais studijų kokybę bei studijų programų atitikimą laikmečio reikalavimams laikanti Alytaus kolegija rūpinasi, kad jauni žmonės, įgiję išsilavinimą, karjeros siektų Dzūkijoje. Kolegijos direktorė Danutė Remeikienė, puoselėdama šį siekį, specialistų rengimo neįsivaizduoja be tamprių institucijos ryšių su pažangiausiomis ir inovatyviausiomis įmonėmis.

„Rūpinamės ir kolegijos absolventų tolesnėmis galimybėmis – esame sudarę sutartis su universitetais dėl įskaitomumo pripažinimo ir magistrų rengimo“, – teigia direktorė.     

Bendradarbiaujant su socialiniais partneriais parengta, akredituota ir antri metai realizuojama  Maisto produktų technologija (MPT) studijų programa.

Pasikeitęs aukštojo mokslo vaidmuo rengiant maisto technologus siejasi su intensyviais pokyčiais maisto moksle. Naujos žinios apie mitybos įtaką sveikatai skatina maisto mokslininkus ir technologus greta tradicinio maisto kurti naujus produktus, gerinančius vartotojų sveikatą, mažinančius susirgimų riziką. Maisto sauga – kita šiandienos maisto pramonės aktualija. Programos absolventai – maisto technologai, greta klasikinių maisto chemijos, mikrobiologijos žinių sužinos apie inovatyvias maisto technologijas. Jie mokės organizuoti ir vykdyti maisto produktų technologinį procesą bei jį kontroliuoti, gebės atlikti mokslo taikomuosius tyrimus. Dirbdami komandoje su chemikais, mechanikos inžinieriais, įpakavimo technologais, vadybininkais jie kurs naujus maisto produktus bei jų technologijas, analizuos, vertins maisto saugą ir kokybę.

Alytaus kolegijoje jau pirmame kurse studentams sudaromos galimybės užsiimti mokslo taikomąja tiriamąja veikla. Ypatingai čia svarbų vaidmenį vaidina socialiniai partneriai: pagal su kolegija pasirašytas bendradarbiavimo sutartis savo maisto produktų tyrimo laboratorijomis, gamybiniais pajėgumais bei konsultacijomis dalijasi Alytaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, UAB „Alytaus duona“, UAB „Rivona“ Alytaus pieninės, Alita AB Stumbras padalinio, Coca-Cola HBC Lietuva, Alytaus filialo, UAB „Riamona“ specialistai.

C:\Users\Studentas\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\DSCN0746.jpg

Autoriaus nuotraukoje tarptautiniai studentais su dėstytojais ir gamybos vadovu vizito Coca-Cola HBC Lietuva, Alytaus filiale metu.

Bendradarbiaujant su Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijų katedra, MPT studijų programos  I kurso nuolatinių studijų studentams pravesti mokymai maisto produktų juslinio vertinimo tema. Studentams išduoti sertifikatai, patvirtinantys maisto produktų juslinio vertinimo kompetencijas. Alytaus kolegijoje veikia maisto produktų juslinio vertinimo komisija, kuri atrenka maisto pramonės įmonių gaminius, vertus konkursų, parodų apdovanojimų. Studentai tyrinėja produktų maistingumo, energinės vertės, priedų, alergenų įtaką vartotojų fiziologiniams pokyčiams bei mitybos įpročiams.

C:\Users\Studentas\Desktop\Nuotraukos\PB273176.JPG

Autoriaus nuotraukoje I MPT studijų programos nuolatinių studijų studentai atlieka maisto produktų juslinį vertinimą.

Šiais mokslo metais I MPT studijų programos nuolatinių studijų studentų komanda dalyvavo tarptautiniame konkurse „Maisto technologas 2015“, kur susipažino ne tik su Lietuvos mitybos įpročiais ir tradicijomis, maisto produktų technologijomis ir įrengimais, bet ir su kaimyninių šalių patirtimi šioje srityje bei, kaip lygūs su lygiais, susirungė su kitų aukštųjų mokyklų maisto technologijų srities studentais.

C:\Users\Studentas\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\DSCN0635.jpg

Autoriaus nuotraukoje I MPT studijų programos nuolatinių studijų studentų komanda su vadovais po apdovanojimų tarptautiniame konkurse „Maisto technologas 2015“.

Neįkainojamą naudą studentai gavo dalyvaudami jau tradicine tapusioje žemės ūkio ir maisto parodoje „Agrobalt 2016“. Savo stende studentai su dėstytojais pristatė mokslišką, aktualią sveikatai, inovatyvią ekspoziciją su maisto alergenais. Parodoje ypač pradžiugino žinia, kad Alytaus kolegijos juslinio maisto produktų vertinimo komisijos testuoti ir rekomenduoti apdovanojimams Žagarės pieninės produktai apdovanoti aukso ir sidabro medaliais.

C:\Users\STUDEN~1\AppData\Local\Temp\gera_foto.jpg

Autoriaus nuotraukoje I MPT studijų programos nuolatinių studijų studentai su vadovais žemės ūkio ir maisto parodoje „Agrobalt 2016“.

 

Rinktis šią studijų programą motyvuoja ir tai, kad jau antrajame kurse studentams atsiveria galimybė pagal Erasmus+  mainų programą tęsti studijas kitose pasaulio aukštosiose mokyklose.  Šiemet tam ryžosi net 4 būsimi MPT studijų programos antrakursiai, kuriems konkursas buvo palankus. Jie visi vyks studijuoti vieną semestrą maisto technologijų studijų į Foggia universiteto Žemės ūkio, maisto ir aplinkos fakultetą Italijoje. Studijos užsienyje suteikia ne tik naujausių maisto technologijų, gamybos, maisto dizaino ir saugos žinių, bet ir gerokai patobulina užsienio kalbų įgūdžius.

MPT studijų programa ypatingai populiari dirbančiųjų tarpe. Studijuojant ištęstine studijų forma yra puikios sąlygos teorines žinias pritaikyti savo praktinėje veikloje bei įrodyti darbdaviui gebėjimą nestovėti vietoje, tobulėti ir siekti karjeros savo įmonėje. Tai savotiška motyvuojanti priemonė siekti didesnio atlyginimo bei būti pranašesniu už bendradarbius.

Tie, kurie nori patirti tikro studentiško gyvenimo skonį, gali rinktis nuolatinę MPT studijų programos formą. Atkreiptinas dėmesys į tai,  jog nemažai dabartinių šios specialybės studentų yra baigę įvairias mokyklas - turizmo, paslaugų, verslo ir technologijų. Šie žmonės jau išmano virėjų, barmenų, padavėjų darbą ir pas mus plečia savo žinias. Todėl atsiveria galimybė užskaityti kai kuriuos studijų dalykus, sutrumpinti studijas ir ženkliai sutaupyti savo ir tėvų lėšas. Be to, jiems ženkliai paprasčiau studijuoti ir taip nelengvus studijų dalykus. Šiuo atveju puikus MPT studijų programos pasirinkimas būtų baigusiems Alytaus ir Marijampolės profesinio rengimo centrus, VšĮ Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro Druskininkų filialą, Veisiejų technologijos ir verslo, Varėnos technologijos ir verslo, Simno žemės ūkio, kitas mokyklas, esančias ne tik Pietų Lietuvoje.

Abiturientams norisi priminti, kad stojant į MPT studijų programą, pageidautina vidurinėje mokykloje būti išlaikius chemijos arba biologijos dalykų egzaminus, nes konkursinio balo sandaroje antrojo ir trečiojo dalykų svertinis koeficientas sudaro 0,2.    

Taigi Maisto produktų technologija studijų programą Alytaus kolegijoje rinktis verta, nes čia:

- puikus teorinių ir praktinių gebėjimų įgijimo santykis studijų procese;

- profesionalūs dėstytojai bei maisto technologijų srities specialistai praktikai;

- neribotos mokslo taikomosios ir tiriamosios veiklos galimybės;

- reali galimybė praktinius įgūdžius tobulinti naujai įkurtose Maisto chemijos ir mikrobiologijos, maisto technologijų ir procesų, Regioninio technologijų centro laboratorijose;

- galima įgyti laikmečio, darbdavių ir darbo rinkos poreikius atitinkančią kvalifikaciją maisto technologijų srityje;

- akademinė aplinka, leidžianti pasijusti lygiaverčiu tarptautinės bendruomenės nariu.


 

Sigitas Naruševičius

Vadybos ir inžinerijos fakulteto dekanas

Maisto produktų technologija studijų programos koordinatorius

 



Ankstesni įrašai


Sveikiname mokinius, kuriems už pasiekimus įteikti mokyklos direktorės Padėkos raštai

Gegužės 31 - oji - diena be tabako. Todėl gegužės 31 d. 9. 35 val.  I a. foje kviečiame cigaretę keisti į obuolį.

Pagrindinis šios dienos tikslas yra apsaugoti dabartinę ir būsimas kartas nuo tabako vartojimo sukeliamų sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų bei priverstinio kvėpavimo tabako dūmais užterštu oru (pasyvaus rūkymo).

Gegužės 19 d. įvyko edukacinė išvyka „Lankomi turistiniai objektai Veisiejuose“, kurioje dalyvavo kaimo turizmo organizatoriaus mokymo programos mokiniai (KT14 gr.). 

Gegužės 4 dieną iš stažuotės Danijoje grįžo du Veisiejų technologijos ir verslo mokyklos mokiniai - Eimantas Mikailionis ir Valentinas Petraitis. 

Baigėsi Erasmus+ programos Leonardo da Vinci paprogramės projektas „Pastatų renovatorius“, Nr. 2015-1-LT01-KA102-013056, kurio koordinatorius  - VšĮ Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinis rengimo centras, o kiti konsorciumo nariai -  VšĮ Vilniaus statybininku rengimo centras,  Alytaus profesinio rengimo centras, Veisiejų technologijos ir verslo mokykla, Klaipėdos statybininkų mokykla ir Plungės technologijų ir verslo mokykla. Projektą iš dalies finansuoja Europos Sąjunga.